Het hart heeft vier hartkleppen. Gezonde kleppen openen en sluiten perfect. Bij een hartklepaandoening loopt dit niet meer zo soepel. De klep lekt of er is een vernauwing.
Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt in het hart. Dit doen ze door op het juiste moment open en dicht te gaan.
Er zijn 4 hartkleppen:
Lees meer over hartkleppen
Gezonde hartkleppen sluiten perfect en gaan volledig open.
Problemen die kunnen optreden zijn:
Bij deze problemen ontstaat er een vernauwing in de hartklep of de klep gaat lekken. Het gevolg is:
De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft, bij de aortaklep en de mitralisklep.
Er zijn verschillende oorzaken voor hartklepaandoeningen: aangeboren afwijkingen, ziekte of ouderdom.
De afwijking (of de aanleg hiervoor) is bij de geboorte aanwezig. Klachten kunnen direct optreden, maar ook pas veel later. De klepbladen zijn met elkaar vergroeid of ze zijn te groot of te klein.
Hartkleppen zijn gevoelig voor ziekten zoals acuut reuma en bacteriële infecties. Door beschadiging of littekens op de klep gaan de klepdelen aan elkaar kleven. De klep vernauwt of gaat lekken.
Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. Door verkalking (sclerose) worden de kleppen harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop van de tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Op den duur kan hartfalen ontstaan.
U merkt niet altijd dat u een hartklepaandoening heeft. Sommige mensen hebben geen of weinig klachten.
Veel voorkomende klachten zijn:
Behandeling is niet altijd nodig. Bij milde klepafwijkingen met weinig klachten is wel regelmatige controle noodzakelijk.
bron: hartstichting
Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!
Naar contact